Retail and Commercial.

We facilitate all regulatory and statutory requirements for retail and commercial projects along with fire risk assessments.

One of Project Entity’s key collaborators is Th3 Standard, an international project management firm, originally based in Italy. With them, since 2016, we work for major international brands such as Sunglass Hut, Ray Ban, Oakley, David Clulow, Swarovski and Yves Saint Laurent, Nike, etc. to deliver retail fitout projects throughout the UK.

We facilitate all regulatory and statutory requirements for the projects and are instrumental in obtaining planning, listed building consents and Building regulation compliance in minimal time frames through our proactive and collaborative engagement with Local Planning Authorities and Approved Inspectors partners.

We also provide Fire Risk Assessment and Principal Designer Services.

Sanctuary.

 A playful family home full of secret passageways, hidden rooms, and slides.

Sanctuary is a large family home in Berkshire for a couple who required large areas of internal space with a playful take on the interiors. The project is designed to form part of the landscape, its form is fragmented to allow nature into the heart of the building and to break up the mass so that the environment imposes itself on the building rather than the other way around.

Key to this scheme was the environmental strategy which Project Entity developed in close collaboration with our wider expert consultants team, designing a home that would have a very light environmental footprint regardless of its imposing size.

Proposed materials were chosen for their low carbon footprint and health impact and high recyclability. Heat recovery and energy generation are built into the design from the start, to supplement passive thermal design principles.

The Fosse.

4 bedroom House, Bristol environs. 

The Fosse project just north of Bristol involved working with landowners to explore the potential of their site. We did this through collaboration with property market experts to assess the type and size of properties that the area required.

We proposed a range of building designs which maximises the site potential and chances to secure planning consent.

Pendle Road.

Sympathetic ground floor and attic conversion to a family home.

Finished ground floor extension and attic conversion

Pendle Road is a ground floor extension as well as loft conversion for an end of terrace period London family home. It provides extended ground floor living space creating a new open plan kitchen and dining room. On the second floor an new master bedroom with ensuite and walk in wardrobe were created through the conversion of the attic space.

A simple elegant box protrudes from the rear of the property offering a comfortable new space with garden views. To maximise light, views to and from the garden and form more interesting and usable spaces the façade has a step back to on corner.

Kitchen & dining room extension
New hallway leading to the new extension

Roof lights flood the kitchen and dining space with natural daylight and allow light to penetrate into the heart of the house.

The attic conversion extends the roof space out towards the garden with two new ‘dormer’ spaces. The master bedroom suite takes up the whole of the second-floor attic conversion creating a light and airy space.

Master bedroom suite
Kitchen & dining room

Gaining planning permission for this project required an intensive and collaborative engagement with the planners. This culminated in full planning consent without extension of time nor compromising the space and quality of the project.

Music Room.

The Music Room is a studio annex space in the heart of the Dorset countryside.

The studio provides a secure and warm environment for the client’s business. The project was very much driven by a demanding performance brief to suit the clients acoustic requirements.

The proposal is a ‘self build’ kit house that can be easily and quickly erected onsite without the use of scaffolding, complex tools or high levels of skills. The environmental performance of this project is excellent providing a well-insulated and airtight space that requires minimal heating.

Satchell Lane.

Satchell Lane is a full first floor extension to a bungalow within a picturesque costal village.

Currently under construction, we will keep you posted on our progress.

Our brief was to provide a new way of living in the property by creating a large open plan kitchen dining, living and study space to the first floor whilst minimising impact on the existing ground floor.

The design opens new views towards the estuary providing a clean bright open space with a strong connection to the surrounding landscape. It was described as “an elegant architectural example of a clean-cut modern design that improves the standard of architecture in this position enhancing the setting of the conservation area.“ by Eastleigh’s Built Heritage Consultant.